Mata Wang Kripto – Matahari Terbit untuk Negara Mata Wang Lemah

Semua sudah biasa dengan konsep “mata wang lemah”, yang menyaksikan nilainya menyusut berbanding mata wang lain. Negara mata wang yang lemah mudah dikesan apabila mereka berada dalam kegawatan ekonomi. Sudah tentu, negara-negara ini cenderung mempunyai tahap import yang lebih tinggi daripada eksport. Hasilnya ialah penawaran dan permintaan untuk mata wang di pasaran asing adalah lebih besar. Adalah penting untuk memahami bahawa nilai mana-mana mata wang bergantung pada kekuatannya. Klik pautan ini!

Nilai mata wang Venezuela, Turki Zimbabwe dan Iran telah jatuh. Mata wang mereka telah menyaksikan pembengkakan yang tinggi dan penurunan yang mendadak. Untuk mengatasi tekanan, orang di negara ini beralih kepada mata wang kripto untuk mendapatkan bantuan. Mata wang mesra internet ini telah menyediakan warga negara ini kedai dan kaedah pertukaran yang boleh dipercayai.

Venezuela

Hiperinflasi Venezuela telah wujud sejak 2014. Kadar inflasi rasmi Venezuela Bolvar mencapai 57.3% pada 14 Februari 2014. Manakala kadar inflasi berada pada 100%, pada September tahun berikutnya. Rakyat sedang mencari mata wang kripto semasa penurunan nilai baru-baru ini untuk mendapatkan simpanan mereka. Bitcoin digunakan sebagai alat untuk membantu rakyat menerima bantuan luar, selain membantu ekonomi. Sesetengah orang yang tinggal di luar negara telah menderma mata wang kripto kepada NGO domestik atau organisasi lain untuk membeli dan mengedarkan makanan dalam negara mereka.

Petro ialah mata wang kripto baharu yang dicipta oleh kerajaan. Petro ialah mata wang kripto Venezuela dan ia disokong dengan deposit minyak dan mineral Venezuela. Dengan melancarkan mata wang kripto ini, undang-undang terdahulu yang melarang perlombongan kripto ditarik balik. Proses itu kini ‘sempurna’ sah. Selain daripada ini, kerajaan menawarkan rakyat pelajaran percuma mengenai kriptografi.

Venezuela terus mengalami kemerosotan ekonomi. Semakin banyak syarikat mencari mata wang kripto, yang terbukti menjadi penyelamat bagi mereka. Ada yang mengatakan bahawa pasaran mata wang kripto akan berkembang untuk merangkumi lebih daripada 60% penduduk Venezuela dalam beberapa tahun akan datang.

Turki

Pada Oktober 2017, inflasi lira Turki mencapai 11.9%. Perubahan mendadak dalam mata wang ini menyebabkan penduduk Turki mencari kripto. Pada mulanya, ia adalah jumlah kecil. Sehingga 4 November 2017, terdapat hanya 41 bitcoin yang didagangkan untuk lira Turki.

Akibatnya, mata wang kripto lebih berkemungkinan tersedia jika mata wang negara meningkat dalam nilai. Peningkatan ini kurang dramatik tanpa hiperinflasi.

Menjelang akhir bulan Jun, penduduk Turki mula takut dengan hiperinflasi. Akibatnya, volum kripto di Turki meningkat sebanyak 131.9 peratus.

Erik Voorhees ialah Ketua Pegawai Eksekutif ShapeShift. Dia tweet:

Sekarang kita berada dalam fasa di mana banyak fiat akan menjadi kurang stabil daripada Bitcoin. Lira Turki menjunam ~20% dalam satu hari.”

Dalam kajian yang dijalankan oleh ING Bank, hasil tinjauan yang diambil pada Jun 2018 menunjukkan semakin ramai responden bersetuju dengan Erik. Menurut statistik yang dikeluarkan oleh ING Bank, Turki mempunyai tahap pemilikan mata wang kripto tertinggi dengan 18%.

Gerbang mata wang kripto ialah alat penting untuk negara seperti Turki yang tinggal di dunia yang dikuasai oleh dolar.

Zimbabwe

Zimbabwe telah mengalami masalah ekonomi selama bertahun-tahun. Hiperinflasi telah berlaku selama hampir 10 tahun, mencapai kadar 231,000,000% pada Julai 2008. Zimbabwe, menyedari keadaan ini, membuang mata wang Zimbabwe memihak kepada denominasi trilion dolar baru.

Melihat kemerosotan, Kerajaan membenarkan rakyat menggunakan mata wang yang berbeza di dalam Negara. Ia adalah satu kesilapan, kerana ia membawa kepada kekurangan wang kertas. Untuk mengawal keadaan, kerajaan meningkatkan kawalan modal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *